Przepisy

###ACTIONS###
 

Mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne kuchni polskiej

Mazurka - Polish Easter cake
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie243 kcal
Białko3 g
Węglowodany28 g
Tłuszcz13 g
Sód39.0 mg
Zawartość płynów14 ml
Fosfor45 mg
Potas44 mg
Składniki (24 Porcje)

Spód z kruchego ciasta:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajo
  • Szczypta soli

Słodkie kruche ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 3 jaja
  • 100 g skrobi
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Odrobinę mleka, w zależności od potrzeb

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1–2 łyżki wody
umiarkowany
Porady żywieniowe

Wskazówka: świeże lub suszone owoce, orzechy, starta czekolada i wiórki kokosowe często używane są jako przybranie lub specjalna wielkanocna dekoracja. Ciasto wygląda wówczas wspaniale, choć przed spożyciem dekoracje należy usunąć, gdyż zawierają dużo potasu.

Wskazówki

Aby przygotować kruchy spód, energicznie ugniataj wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta. W zależności od potrzeb dodaj zimną wodę. Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
Aby przygotować słodkie kruche ciasto, wymieszaj skrobię z mąką i proszkiem do pieczenia. Ubij masło z cukrem i stopniowo wmieszaj jaja. Przesiej i powoli dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką. Dodaj odpowiednią ilość mleka, aby otrzymać ciasto o takiej konsystencji, aby dało się je rozciągnąć.
Wyłóż papierem blachę lub formę do pieczenia o rozmiarach 20x30 cm. Rozwałkuj kruche ciasto na powierzchni pokrytej mąką, a następnie umieść w formie do pieczenia, nieznacznie zagniatając na krawędziach. Przed rozwałkowaniem kruchego ciasta odstaw 1/3 na bok, aby uformować przyciągające uwagę wykończenie w postaci krążków, kulek czy plecionki.
Wyłóż spód słodkim kruchym ciastem i piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Ostrożnie wyjmij z formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.

Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z wodą i mieszaj do czasu uzyskania jednolitej cieczy. Nałóż cienką warstwę lukru na ciasto lub dowolnie udekoruj. Gdy lukier wyschnie, pokrój ciasto na równe kawałki (np. w proporcji 4x6).

Smacznego!

Na Wielkanoc mazurki są pieczołowicie dekorowane dżemem, czekoladą i lukrem. Możesz nałożyć gładką warstwę lub tworzyć wzory na powierzchni. Kolejną możliwością jest oblanie ciasta polewą czekoladową, ale spowoduje to znaczne zwiększenie zawartości potasu.

Porady żywieniowe

Wskazówka: świeże lub suszone owoce, orzechy, starta czekolada i wiórki kokosowe często używane są jako przybranie lub specjalna wielkanocna dekoracja. Ciasto wygląda wówczas wspaniale, choć przed spożyciem dekoracje należy usunąć, gdyż zawierają dużo potasu.

 
###ACTIONS###