Przepisy

Sałatka z czerwonej kapusty z kozim serem i kaparami na ciepło

Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie276 kcal
Białko6 g
Węglowodany22 g
Tłuszcz18 g
Sód645.0 mg
Zawartość płynów143 ml
Fosfor240 mg
Potas314 mg
Składniki (2 Porcje)
  • 150 g czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonego jabłka, startego
  • 3 łyżki octu malinowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • 2-4 plasterki koziego sera (łącznie 60 g)
  • Tymianek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki kaparów
Etap PNN: HD łatwy
Porady żywieniowe

Namocz posiekaną kapustę przed smażeniem lub blanszowaniem w celu zmniejszenia ilości potasu.

Kapary są bardzo słone. Jeżeli musisz zwracać uwagę na ilość spożywanej soli, możesz zmniejszyć ich ilość lub całkowicie z nich zrezygnować. Sałatka będzie smakowała wyśmienicie także bez kaparów.

Wskazówki

Drobno posiekaj czerwoną kapustę i podsmaż na oliwie z oliwek.

Przełóż do miski i wymieszaj ze startym jabłkiem i octem malinowym. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Połóż tymianek na kozi ser i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 5-8 minut, aż stanie się ciepły.

Przełóż ciepły kozi ser do sałatki z czerwonej kapusty, dodaj miód i posyp kaparami pokrojonymi w ćwiartki.

Smacznego!

Porady żywieniowe

Namocz posiekaną kapustę przed smażeniem lub blanszowaniem w celu zmniejszenia ilości potasu.

Kapary są bardzo słone. Jeżeli musisz zwracać uwagę na ilość spożywanej soli, możesz zmniejszyć ich ilość lub całkowicie z nich zrezygnować. Sałatka będzie smakowała wyśmienicie także bez kaparów.

Źródło: Italy