Dobra zasada żywieniowa nr 4

W sposób aktywny kontroluj pobór fosforanów przez swój organizm

Fosforany odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka i są niezbędne dla utrzymania mocnych zębów i kości. Pełnią one również istotne zadanie w funkcjonowaniu wszystkich mięśni. Podobnie jak w przypadku potasu - zbyt wysokie stężenie tej substancji jest szkodliwe dla zdrowia.

OK. W jaki sposób można tego uniknąć?

Niestety nie ma diety pozbawionej zawartości fosforanów. W rzeczywistości fosforany są ściśle powiązane z białkami. Jak już wiemy, białko pełni ważne funkcje w organizmie, jak na przykład bierze udział w budowaniu mięśni. Na przykład produkty mleczne mają wysoką zawartość białka i fosforanów.

Czy to oznacza, że należy spożywać mniejsze ilości białka?

Nie należy unikać lub ograniczać spożycia tych produktów – zwłaszcza mięsa i ryb. Natomiast jedną rzeczą, o której należy pamiętać przy ograniczaniu spożycia fosforanów, jest w miarę możliwości unikanie żywności przetworzonej. Wiele konserwantów – w szczególności oznaczonych symbolami „E” – zawiera dużą ilość fosforanów.

Jakie produkty mam wybierać podczas robienia zakupów w supermarkecie? Czym mam się kierować robiąc zakupy? W jaki sposób mam gotować posiłki?

Wszyscy bardzo przyzwyczailiśmy się do kupowania gotowych potraw. Jeśli chcesz ich unikać, kupuj świeże produkty – spędzisz trochę więcej czasu w kuchni, ale za to zamiast coś podgrzewać lub otwierać opakowanie przygotujesz świeży posiłek.

Na przykład pakowane desery przygotowywane są zazwyczaj z wykorzystaniem mleka w proszku, które zawiera dużą ilość fosforanów. Prosta wskazówka dotycząca przygotowywania deserów: zamiast mleka użyj 1/3 szklanki śmietany i 2/3 szklanki wody, dzięki czemu spożywać będziesz znacznie mniejszą ilość fosforanów.

Kolejny przykład: kiełbasa. Nie wszystkie kiełbasy przygotowywane są z dodatkiem fosforanów. Jeśli masz możliwość zakupu świeżych kiełbas na stoisku mięsnym, możesz zawsze poprosić o kiełbasę bez dodatku fosforanów lub zawierającą niewielką ich ilość. Natomiast podczas pieczenia: Wystarczy użyć sody oczyszczonej zamiast zwykłego proszku do pieczenia.

Czy przyjmowane przeze mnie lekarstwa również mogą pomóc?

Jeśli lekarz przepisał Ci leki wiążące fosforany to są one najlepszym sposobem na kontrolowanie spożycia tych substancji. Za każdym razem, gdy spożywasz pokarmy zawierające dużą ilość fosforanów, weź leki wiążące fosforany - zazwyczaj w trakcie posiłku. Aby leki te były skuteczne, należy je zawsze przyjmować zgodnie z zaleceniami lekarza.

Należy pamiętać, że

  • nie trzeba unikać spożywania fosforanów, ważne jest kontrolowanie ich spożycia,
  • żywność przetworzoną trzeba zastąpić świeżymi posiłkami,
  • kupując żywność przetworzoną trzeba unikać produktów oznaczonych symbolami „E”,
  • trzeba przyjmować leki wiążące fosforany przepisane przez lekarza.
Powiązane tematy

Vitamins are essential for functions such as energy, growth and repair.