Przepisy
Składniki (10 Porcje)
Składniki pozwalają przygotować około 20 kulek (2 kulki na osobę):
- 1 kg jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli morskiej
(opcjonalnie):
- 1 łyżeczka curry w proszku
- Odrobina pieprzu cayenne
- Zioła i przyprawy do przybrania
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Ser:
Przykryj sitko cienką tkaniną bawełnianą i umieść w dużej misce. Wymieszaj jogurt, sól, curry w proszku (opcjonalnie) i pieprz cayenne w misce. Wlej masę do sitka, zawiń w cienką tkaninę bawełnianą tak, aby ją przykryć i przyciśnij np. talerzykiem i foremką.
Odstaw do lodówki na 24 godziny i pozwól, aby płyn ściekł do miski umieszczonej poniżej. Następnie dociśnij jogurt przez tkaninę bawełnianą.
Posmaruj talerz niewielką ilością oleju, aby kulki nie przywierały. Użyj łyżki do uformowania z otrzymanej masy około 20 kulek. Następnie udekoruj je wedle uznania (w zależności od potrzeb obtocz kulki w ziołach), np. makiem, kminkiem, papryką, posiekanymi ziołami takimi jak szczypiorek lub pietruszka czy też cynamonem. Kulki można przechowywać w lodówce do trzech dni.