Przepisy

Składniki (4 Porcje)

Łosoś w ziołowej skorupce

  • ½ łyżki stołowej startej skórki z cytryny
  • 20 g pełnoziarnistej bułki tartej
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki stołowe drobno pokrojonej pietruszki
  • 1 łyżeczka średnio pikantnej musztardy
  • 400 g łososia pokrojonego na kawałki
  • pieprz mielony

Wiosenne warzywa w kremowym twarożku ziołowym z ryżem

  • 50 g cebulki dymki
  • 1–2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 750 g ,młodych wiosennych warzyw w różnych kolorach (np. marchew, rzepa, zielony groszek, kapusta)
  • 1/8 litra śmietany (30% tłuszczu)
  • 2 kiście świeżych ziół
  • 1 filiżanka kremowego twarożku ziołowego (o niskiej zawartości tłuszczu) (<10% tłuszczu)
  • 200 g ryżu łuszczonego (niegotowanego)
  • pieprz

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie677 kcal
Tłuszcz28 g
Sód403 mg
Węglowodany67 g
Białko39 g
Fosfor629 mg
Potas1,940 mg
Zawartość płynów389 ml

Wskazówki

Zmieszaj skórkę z cytryny z pełnoziarnistą bułką tartą i masłem. Dodaj kolendrę, pietruszkę i musztardę. Posmaruj łososia tą pastą i piecz w 150 stopniach w piekarniku przez 12–15 minut. 

Umyj warzywa, pokrój je na cienkie kawałki i namaczaj w świeżej, letniej wodzie przez co najmniej 2 godziny.
Następnie gotuj w wodzie przez 20–25 minut, najlepiej zmieniając wodę w międzyczasie. Odcedź. Pokrój zioła. Wymieszaj śmietanę z kremowym serkiem ziołowym i podgrzej w garnku. Dodaj jedną porcję ziół. Pozostałymi ziołami posyp warzywa. Gotuj ryż we wrzącej wodzie przez 25–30 minut.