NephroCare wykorzystuje pliki cookie na tej stronie internetowej w celu zwiększenia wygody użytkowania i zapewnienia jak najlepszej jakości usług. Kontynuując przeglądanie witryny, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz w naszej polityce prywatności.

Odżywianie w przypadku pacjentów hemodializowanych

Pięć zasad prawidłowego żywienia

Zasada prawidłowego żywienia nr 1: Dbaj o zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości energii.

Zasada prawidłowego żywienia nr 2: Kontroluj poziom przyjmowanych płynów oraz zastąp sól ziołami i przyprawami.

Zasada prawidłowego żywienia nr 3: Przygotowuj swoje posiłki w sposób umożliwiający obniżenie stężenia potasu w produktach żywnościowych.

Zasada prawidłowego żywienia nr 4: Aktywnie kontroluj przyjmowanie fosforanów.

Zasada prawidłowego żywienia nr 5: Przyjmuj witaminy.

Tak. Twoje potrzeby żywieniowe są odmienne niż u innych ludzi. Ale nie ma powodów, aby uważać, że jedzenie nie ma sprawiać Ci przyjemności. Na tych stronach przedstawimy wiele przykładów na poparcie tej tezy oraz zalecenia, których przestrzeganie pozwala dobrze jeść i mieć dobre samopoczucie.

Zasada jest bardzo prosta: dobre odżywianie równa się dobremu samopoczuciu. Jeśli znasz potrzeby swojego organizmu, wiesz jak należy się odżywiać. Jeśli odpowiednio dobierzesz produkty żywnościowe, Twój poziom życia będzie lepszy.

Przekonasz się na własnej skórze: wprowadzenie kilku zmian do diety pozwoli Ci na pełniejsze cieszenie się życiem i ułatwi Ci radzenie sobie z zabiegami dializ. Wystarczy jedynie przestrzegać pięciu podstawowych zasad. Na tych stronach pomożemy Ci się z nimi zapoznać.

Zapoznasz się z informacjami dotyczącymi pięciu ważnych zaleceń żywnościowych oraz z przykładami dobrego planowania posiłków. Dowiesz się, jakie składniki żywnościowe zawarte są w danych produktach spożywczych oraz jakie znaczenie odgrywają one w Twojej diecie. Możesz również skorzystać z zestawu kart do wydrukowania i przechowywania w portfelu, które z pewnością ułatwią Ci życie.

Pacjenci cierpiący na cukrzycę mogą również skorzystać z zaleceń pomocnych w wyborze odpowiedniej diety i sposobu przygotowania posiłków. Naturalnie, nadrzędne znaczenie ma dla pacjenta indywidualny plan dietetyczny opracowany przez dietetyka lub lekarza prowadzącego.

Odżywiaj się prawidłowo, żyj łatwiej. Możesz to osiągnąć.

Uwaga: Przy podejmowaniu wszelkich decyzji żywieniowych należy zawsze ustalić ci zmiany z lekarzem, gdyż informacje przedstawione na tych stronach nie są w stanie zastąpić profesjonalnej konsultacji! Wszelkie zalecenia opracowano w oparciu o wytyczne żywieniowe EBPG. Źródło: Nephrology Dialysis Transplantation (2007), 22 [suppl. 2]: ii45 – ii87, doi: 10.1093/ndt/gfm020. Autorzy: Denis Fouque et al. Dla uproszczenia określenia fosforan i fosfor używane są w tej witrynie zamiennie.