Głównym zadaniem węglowodanów jest dostarczanie organizmowi energii. Niektóre węglowodany, jak te, które zawarte są w cukrze, są wchłaniane szybko. Rozkład innych zajmuje więcej czasu, dłużej dostarczając energii. Wszystkie produkty zawierające węglowodany (np. chleb, płatki zbożowe, makarony, ryż, warzywa bogate w skrobię, owoce, soki i wiele deserów niezawierających cukru) prowadzą do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie ich spożycia. Staraj się jeść mniej więcej co trzy godziny w ciągu dnia (posiłki i przekąski). Proteinowa przekąska przed snem pomaga w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi w nocy!
Dla pacjenta z cukrzycą ważne jest nauczenie się rozpoznawania, które produkty żywnościowe zawierają węglowodany oraz ocena ich ilości. Dzięki temu całkowita ilość spożytych węglowodanów zostanie zrównoważona z przyjmowanymi lekami i poziomem aktywności fizycznej. Systemu zwanego liczeniem węglowodanów, który umożliwia kontrolowanie przyjmowanych węglowodanów, może nauczyć Cię dietetyk.
Produkty żywnościowe, których należy unikać
Jednym z ważnych źródeł węglowodanów w diecie są płatki zbożowe i inne produkty zbożowe, takie jak, chleb, ciasta lub musli. Jeśli pozwala na to poziom fosforanów w organizmie, należy wybierać produkty pełnoziarniste (np. pszeniczne lub żytnie), gdyż wysoka zawartość błonnika jest bardzo sycąca a ponieważ wchłanianie jest wolniejsze, wolniej również rośnie poziom cukru we krwi. Właściwym wyborem jest również niewielka ilość produktów z owsa.
To samo dotyczy świeżych warzyw, ziemniaków, roślin strączkowych, makaronu, mleka i niektórych owoców. Wszystkie z tych produktów mają niski „indeks glikemiczny”, wskazujący szybkość w jakiej rośnie poziom glukozy we krwi oraz jej ilość. Niemniej należy pamiętać, że niektóre bardzo słodkie owoce, jak winogrona, mają dość wysoki indeks glikemiczny.
Choć w przeszłości sacharoza stanowiła dla osób chorych na cukrzycę produkt zabroniony, obecnie niewielka ilość cukru w innym produkcie np. czekoladzie, może stanowić przyjemną przekąskę. Należy unikać napojów i produktów żywnościowych o wysokiej zawartości cukru, ponieważ w tym przypadku cukier jest wchłaniany szybko i może powodować gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi.