Przepisy

Składniki (10 Porcje)

  • 125 g miodu
  • 125 g cukru
  • 50 ml śmietany (30% tłuszczu)
  • 225 g mąki
  • 10 g kakao w proszku
  • 50 g biszkoptów
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie207 kcal
Tłuszcz2 g
Sód56 mg
Węglowodany43 g
Białko3 g
Fosfor67 mg
Potas98 mg
Zawartość płynów10 ml

Wskazówki

Zagotuj miód z cukrem i śmietaną, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Drobno zetrzyj biszkopty i ugniataj z pozostałymi składnikami, aż otrzymasz ciasto o gładkiej konsystencji. Uformuj odpowiednie kształty, korzystając z foremek do pieczenia i włóż na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego na 180°C.
5 ciasteczek na osobę