Przepisy

Składniki (15 Porcje)

Bulion:

  • 750 g kurczaka (z kościami i skórą)
  • 1,5 l wody
  • 1 duża cebula (100 g)
  • Sól 
  • Biały pieprz 

Farsz:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula (30 g)
  • 1 łyżka masła (10 g)
  • 1 pomidor (100 g)
  • Oregano
  • Szczypiorek 
  • Pietruszka 
  • Sól 

Ciasto:

  • 1 l bulionu (pozostały po przygotowaniu kurczaka)
  • 375 g mąki
  • Mleko 
  • 175 g bułki tartej
  • Olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie227 kcal
Tłuszcz17 g
Sód102 mg
Węglowodany14 g
Białko5 g
Fosfor50 mg
Potas65 mg
Zawartość płynów62 ml

Wskazówki

Bulion:

Pokrój kurczaka i cebulę na 4 kawałki, doprowadź do wrzenia w 1,5 l wody, dodaj pieprz i sól i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Wyjmij kurczaka, oddziel skórę i kości oraz ugnieć mięso widelcem i podziel na kawałki. W dalszej kolejności dodaj cebulę z bulionu.

Odcedź na sitku pozostałą część bulionu i odstaw 1 l do przygotowania ciasta.

Farsz:

Drobno posiekaj czosnek i cebulę. Obierz pomidora ze skórki i usuń pestki. Obsmaż cebulę i czosnek z masłem, następnie dodaj pomidora i oregano i gotuj, aż pomidor zmięknie. Następnie dodaj kurczaka. Dokładnie wymieszaj i dopraw szczypiorkiem, pietruszką i ewentualnie odrobiną soli.

Ciasto:

Zagotuj odstawiony bulion w garnku, a następnie powoli dodawaj mąkę, szybko i stale mieszając. Gotuj na wolnym ogniu i mieszaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto oddzieli się od garnka.

Przygotowanie:

Pozostaw ciasto do ostygnięcia. Użyj ręki, aby spłaszczyć porcję (około jednej łyżki) i uformuj płytkie wgłębienie. Umieść trochę farszu we wgłębieniu i zlep ciastem pozostałym dookoła (jak w przypadku pierogów). Postaraj się zachować charakterystyczny kształt coxinha. Obtocz w mleku i bułce tartej, a następnie usmaż w głębokim oleju.

Składniki pozwalają przygotować około 15 pierożków.