Przepisy

Składniki (8 Porcje)

  • 1 połówka melona
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, świeżego lub mrożonego (270 g)
  • 4 łyżeczki miodu
  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko jajka

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie331 kcal
Tłuszcz20 g
Sód173 mg
Węglowodany35 g
Białko3 g
Fosfor56 mg
Potas368 mg
Zawartość płynów108 ml

Wskazówki

Wymieszaj 60 g miękkiego masła w garnku z cukrem i ziółkiem. Podgrzej piekarnik do temperatury 210°C. Obierz melona, pokrój go na kawałki i podsmaż na patelni z pozostałą częścią masła, aż się zarumieni. Dodaj miód i delikatnie go skarmelizuj. Ułóż kawałki skarmelizowanego melona na cieście. Włóż tartę do pieca na ok. 10 minut. Podawaj na ciepło.