Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki masła
  • Sól morska
  • 225 g serka śmietankowego
  • 225 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku
  • Pieprz

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie397 kcal
Tłuszcz39 g
Sód324 mg
Węglowodany5 g
Białko8 g
Fosfor126 mg
Potas187 mg

Wskazówki

Pokroić cebule w małe plasterki, następnie rozpuścić masło na patelni na średnim ogniu.  Dodać cebulę i nieco soli, a następnie mieszając usmażyć na złoto-brązowy kolor. Odstawić do ostygnięcia.

Zmieszać serek, śmietanę, szczypiorek i cebulę w misce, a następnie dodać sól i pieprz do smaku.

Porady żywieniowe

Danie to można nieco zmodyfikować, dodając inne składniki. Łyżeczka pasty pomidorowej spowoduje zabarwienie dipu na piękny czerwony kolor, natomiast pesto nada mu jedwabistości i zielonego odcienia.