Przepisy

Składniki (8 Porcje)

Składniki potrzebne do przygotowania 40 przekąsek lub 8 pełnych porcji:

  • 8 kiełbasek wiedeńskich (około 60 g każda)
  • 400 g ciasta francuskiego
  • Mąka
  • Jajko
  • Ziarna sezamu

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie394 kcal
Tłuszcz32 g
Sód788 mg
Węglowodany16 g
Białko12 g
Fosfor146 mg
Potas167 mg
Zawartość płynów57 ml

Wskazówki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Podgrzej kiełbaski w gorącej wodzie, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy tylko kiełbaski będą gorące, wyjmij je z wody, odstaw i dokładnie osusz.

Rozłóż ciasto francuskie na powierzchni pokrytej mąką i pokrój na osiem kawałków w kształcie podłużnych trójkątów. Umieść po jednej kiełbasce na szerokiej krawędzi trójkąta, a następnie zawiń ciasto, począwszy od szerszej krawędzi.

Pokryj formę papierem do pieczenia i połóż na niej kiełbaski w cieście. Delikatnie ubij jajo, posmaruj nim kiełbaski w cieście i posyp ziarnami sezamu. Umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 20 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Po upieczeniu przekrój każdą kiełbaskę w cieście na pięć równych kawałków i podaj z musztardą lub innym dipem jako przekąskę podczas przyjęcia.  

Porady żywieniowe

Uwaga: przygotować można również tzw. świnki pod kołderką. W takiej wersji kiełbaski nie są zawijane w ciasto, lecz w boczek.