Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 9 płatów lasagne
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula (60 g)
  • 700 g cukinii (ok. 6 szt.)
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera ricotta
  • 50 g sera cheddar
  • 350 g sosu pomidorowego (np. pomidory i bazylia, gotowy sos do makaronu)

 

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie395 kcal
Tłuszcz18 g
Sód1,000 mg
Węglowodany39 g
Białko19 g
Fosfor295 mg
Potas726 mg
Zawartość płynów313 ml

Wskazówki

Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Posiekaj czosnek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (termoobieg: 200°C).

Przygotowanie: Gotuj płaty lasagne przez 5 minut, aby zmiękły (nie gotuj, aż będą całkowicie gotowe). Opłucz płaty zimną wodą i odstaw na bok pojedynczo lub z kilkoma kroplami oleju między warstwami, aby nie przywierały.

Podgrzej olej na dużej patelni i podduś cebulę. Po 3 minutach dodaj cukinię i czosnek, a następnie smaż do czasu, aż cukinia zmięknie i zmieni kolor na jasnozielony.

Wmieszaj 2/3 sera ricotta i cheddar. Dopraw do smaku.

Czekając, podgrzej sos pomidorowy.

Następnie ułóż składniki warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym. Rozpocznij od połowy mieszanki z cukinią, przykryj płatami lasagne i dodaj warstwę sosu pomidorowego. Powtórz tę czynność.

Posyp całość pozostałą ilością sera ricotta, a następnie serem cheddar. Piecz na górnej półce piekarnika przez 10 minut, aż makaron będzie miękki, a ser nabierze złotobrązowego koloru.

Porady żywieniowe

Aby zmniejszyć zawartość potasu, przed przygotowaniem lasagne namocz startą cukinię w wodzie przez kilka godzin.

Aby zmniejszyć zawartość fosforu, nieznacznie zmniejsz ilość sera lub użyj twarożku zamiast sera ricotta.

Przed wybraniem gotowego sosu pomidorowego sprawdź skład, aby uniknąć niepotrzebnych dodatków i zbytnich ilości niektórych produktów. Im mniej składników, tym lepiej!