Przepisy

Królik w ziołach

umiarkowany
Źródło: France

Składniki (4 Porcje)

  • 600 g królika
  • 2 szalotki
  • mieszanka ziołowa fines herbes
  • 240 g makaronu tagliatelle

Marynata:

  • 1 łyżka stołowa oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka stołowa białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • szałwia

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie482 kcal
Tłuszcz16 g
Sód84 mg
Węglowodany44 g
Białko40 g
Fosfor421 mg
Potas748 mg
Zawartość płynów145 ml

Wskazówki

Przygotuj marynatę, pokrój mięso z królika i pozostaw w marynacie na pół dnia. Odcedź i staranie osusz kawałki mięsa, po czym upiecz je w naczyniu żaroodpornym. Gdy będą już brązowe, zalej je przefiltrowaną wcześniej marynatą. Dodaj drobno pokrojone szalotki. Piecz przez 90 minut. Na 10 minut przed podaniem posyp mieszanką ziołową fines herbes. Podaj ze świeżym makaronem tagliatelle.

Porady żywieniowe

Delikatne, soczyste i aromatyczne danie z królika idealne na większe spotkania. Jest bogate w białko, którego potrzebujesz, aby utrzymać masę mięśniową. Zaspokaja także zapotrzebowanie na sól i potas. Jest też jednak bogate w fosfor: pamiętaj o zażyciu leku wspomagającego wiązanie fosforanów.