Przepisy

Lekkie ciasto gruszkowe

łatwy
Źródło: France

Składniki (6 Porcje)

  • 300 g gruszek
  • 3 jajka
  • 90 g margaryny
  • 120 g mąki
  • 100 ml specjalnego słodzonego proszku do pieczenia lub
  • 2 łyżeczki aspartamu (10 g)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie228 kcal
Tłuszcz14 g
Sód493 mg
Węglowodany20 g
Białko5 g
Fosfor265 mg
Potas127 mg
Zawartość płynów64 ml

Wskazówki

Wymieszaj ubite jajka ze słodzikiem w misce, jak podczas przygotowywania omletu. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i cynamon oraz lekko stopioną margarynę. Obierz gruszki, usuń środki z pestkami i pokrój na ćwiartki. Dodaj margarynę i owoce do ciasta. Posmaruj formę lub podstawę do ciasta tłuszczem i wlej do niej mieszankę. Piecz w temperaturze 150° (termostat 5) przez ok. 45 minut, stale obserwując ciasto.

Porady żywieniowe

Gruszka to owoc szczególnie bogaty w błonnik mający silne właściwości stymulujące dla jelit. Przyspiesza prace jelit i zwalcza zaparcia. Ten deser zaspokaja zapotrzebowanie na sól (śladowe ilości), fosfor i potas. Możesz zmniejszyć zawartość fosforu przez zastąpienie proszku do pieczenia sodą oczyszczoną.