Przepisy

Składniki (6 Porcje)

  • 125 g parmezanu
  • 1 pęczek pietruszki 
  • 5 łodyg mięty
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cytryna
  • 50 g obranych pistacji 
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól 
  • Pieprz
  • 1 cukinia (około 250 g)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki 80 g bułki tartej 
  • 400 g makaronu fettuccine 
  • 2 łyżki klarowanego masła 

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie557 kcal
Tłuszcz29 g
Sód338 mg
Węglowodany52 g
Białko22 g
Fosfor430 mg
Potas419 mg

Wskazówki

Pesto:

Drobno zetrzyj parmezan. Umyj i osusz pietruszkę i miętę, a następnie zerwij listki. Obierz czosnek i posiekaj grubo. Umyj cytrynę pod ciepłą wodą, osusz i drobno zetrzyj skórkę. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Umieść 50 g parmezanu, listki pietruszki i mięty, czosnek, pistacje, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę z oliwek w wysokim naczyniu i zrób purée, korzystając z ręcznego blendera. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj makaron fettuccine zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

W międzyczasie oczyść i umyj cukinię przed pokrojeniem jej na cienkie plasterki. Zmieszaj mąkę z solą i pieprzem w głębokim naczyniu. Ubij jajka w osobnej misce. Zmieszaj bułkę tartą i pozostałą ilość parmezanu w osobnej misce. Najpierw obtocz plasterki cukinii w mące, następnie zamocz w ubitych jajkach, a na koniec w mieszaninie bułki tartej z parmezanem.

Smaż plasterki jeden po drugim na klarownym maśle, aż będą miały złotobrązowy kolor. Następnie usuń nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Zmieszaj ugotowany makaron z pistacjowym pesto i podaj z plasterkami cukinii.