Przepisy

Składniki (10 Porcje)

50 g masła

200 ml mleka

75 g mąki

2 jaja

1 łyżeczka cukru

Szczypta soli

200 g miękkiego sera

4-8 łyżeczek miodu korzennego (np. miód kasztanowy) 

Odrobina dodatkowego masła do smażenia na patelni

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie473 kcal
Tłuszcz31 g
Sód532 mg
Węglowodany29 g
Białko19 g
Fosfor302 mg
Potas240 mg
Zawartość płynów103 ml

Wskazówki

Przygotowanie ciasta:

Rozpuść masło na wolnym ogniu. Ubijaj mleko i mąkę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jaja, cukier i sól, a następnie wymieszaj.

W dalszej kolejności wmieszaj masło o letniej temperaturze. Odstaw ciasto na ok. 20 minut.

Pokrój ser na cienkie kawałki.

Spień odrobinę masła na patelni i wlej 1/4 ciasta. Delikatnie potrząsaj patelnią podczas wlewania, aby ciasto równomiernie rozłożyło się na jej powierzchni.

Smaż, aż naleśnik nabierze żółto-złotego koloru, a następnie przerzuć na drugą stronę i dodaj 1/4 sera. Smaż na drugiej stronie, aż naleśnik nabierze żółto-złotego koloru. Po usmażeniu przełóż na podgrzany talerz i polej każdego naleśnika 1-2 łyżeczkami miodu.

Podawaj od razu! 

W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.