Przepisy

Składniki (4 Porcje)

Naleśniki:

  • 140 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g cukinii
  • szczypta drożdży
  • woda sodowa
  • 30 ml oleju

Nadzienie:

  • 200 g szynki z indyka
  • 80 g twardego sera

Sos beszamelowy:

  • 30 g margaryny
  • 50 g mąki
  • 200 ml mleka

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie566 kcal
Tłuszcz30 g
Sód174 mg
Węglowodany42 g
Białko31 g
Fosfor421 mg
Potas396 mg
Zawartość płynów191 ml

Wskazówki

Przygotuj ciasto na naleśniki z drożdżami. Zetrzyj i ugnieć cukinię, po czym dodaj ją do ciasta. Zrób 8 naleśników. Przygotuj sos beszamelowy, dodaj pokrojoną w paski szynkę i posmaruj tym nadzieniem naleśniki. Umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp startym serem. Zapiekaj w piecu, aż danie będzie gotowe.
Jedna porcja to 2 naleśniki.

Porady żywieniowe

Znakomite danie na kolację lub obiad (drugie danie)