Przepisy

Składniki (6 Porcje)

  • 150 g ugotowanych batatów 
  • 1–2 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 150 g suszonej dyni (z puszki, przecier)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 paczki suszonych drożdży
  • 300 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1/2–1 l oleju rzepakowego
  • Miska wody do moczenia palców

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie362 kcal
Tłuszcz8 g
Sód57 mg
Węglowodany45 g
Białko6 g
Fosfor62 mg
Potas247 mg
Zawartość płynów65 ml

Wskazówki

Obierz batata i pokrój na kawałki. Umieść w garnku z zimną wodą z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu. Doprowadź do wrzenia.Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż kawałki batata będą gotowe.

Odcedź na sitku, wyjmij laski cynamonu i goździki, pozostawiając wyłącznie anyż i bataty. Odsącz dynię. Użyj blendera ręcznego, aby utrzeć dynię i ostygnięte kawałki batata na całkowicie gładką masę. Dodaj cukier i drożdże, a następnie dokładnie wymieszaj.

Powoli dodawaj mąkę, ręcznie wyrabiając ciasto. Dodaj taką ilość wody, aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Zakryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu.

Następnie podgrzej oliwę na patelni, a następnie ustaw średni ogień.

Podczas wyrabiania picarones maczaj palce w wodzie, aby nie przylegało do nich ciasto. Weź porcję ciasta, uformuj je i odciśnij otwór w środku (zupełnie niczym pączek w stylu amerykańskim). Umieść uformowane ciasto na rozgrzanym oleju i smaż przez około 2-3 minuty na stronę.

Porady żywieniowe

Wskazówka: Ilość mąki i dyni czy też liczba batatów może różnić się w zależności od upodobań smakowych. Często składników tych używa się w takich samych ilościach. Wpływa to też na konsystencję ciasta. Z uwagi na fakt, że bataty i dynia zawierają sporo potasu, obniżyliśmy ich ilość.