Przepisy

Składniki (5 Porcje)

  • 800 g indyka bez kości (1–1,2 kg z kością)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie389 kcal
Tłuszcz21 g
Sód225 mg
Węglowodany2 g
Białko47 g
Fosfor340 mg
Potas410 mg
Zawartość płynów135 ml

Wskazówki

Przygotuj marynatę do pieczeni z indyka dzień przed przyrządzeniem potrawy. Pokrój drobno czosnek i imbir i gotuj razem z resztą składników (z wyjątkiem masła) w bulionie z kurczaka, aż zacznie wrzeć. Gdy ostygnie, umieść indyka w marynacie i pozostaw na 12 godzin, od czasu do czasu przekręcając mięso. Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Podsmaż indyka ze wszystkich stron na maśle i umieść go w brytfannie. Następnie, korzystając z pędzelka, posmaruj indyka marynatą i umieść naczynie w piekarniku na 30 minut. Od czasu do czasu dodawaj marynatę. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, włóż w nie drewniany szpikulec. Jeżeli szpikulec bez problemu przechodzi przez mięso, oznacza to, że jest ono gotowe. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut, aby pieczeń nie rozpadała się przy krojeniu.

Porady żywieniowe

Czas pieczenia zwiększy się w przypadku większego indyka. Tuż po zamarynowaniu mięsa umieść je w piekarniku i upiecz zgodnie z następującą zasadą: 1 godzina pieczenia w przeliczeniu na kilogram masy indyka. Aby mięso zachowało przyjemny i soczysty smak, obłóż je plastrami boczku, a całość zakryj folią do pieczenia. Zdejmij folię ok. 45 minut przed zakończeniem pieczenia. Polej mięso sokiem własnym i miodem, a następnie zwiększ temperaturę do 200°C, aby skóra stała się smakowita i chrupiąca.