Przepisy

Składniki (2 Porcje)

  • 2 średniej wielkości bakłażany (300 g każdy)
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli (wedle uznania)
  • 4–6 dużych pomidorów

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie261 kcal
Tłuszcz21 g
Sód17 mg
Węglowodany13 g
Białko5 g
Fosfor106 mg
Potas1,070 mg
Zawartość płynów428 ml

Wskazówki

Piecz bakłażany na tacce w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę lub tryb grillowania, aż staną się miękkie. W razie potrzeby odwróć je jeden raz. Obierz bakłażany, gdy będą gorące albo przekrój je na pół i wyjmij miąższ za pomocą łyżki. Pozostaw do osuszenia na co najmniej 30 minut. Posiekaj miąższ za pomocą drewnianego noża. Nie używaj blendera, gdyż chcesz, aby konsystencja pozostała kremowa. Wmieszaj olej i cebule (wedle uznania). Odkrój górną część każdego z pomidorów, w miarę możliwości zachowując zielony ogonek i usuń pestki za pomocą łyżeczki. Uważaj, aby nie przebić skórki. Napełnij pomidory purée z bakłażanów. Nałóż górną część z powrotem i podaj.

Porady żywieniowe

Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj do purée 1 łyżeczkę majonezu domowej roboty.