Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 500 g kapusty włoskiej
  • Sól
  • 1 cebula, ok 40 g
  • 80 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki, 30% tłuszczu
  • 100 ml mleka
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Odrobina puree ziemniaczanego w proszku (ok. 4 łyżki)
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie346 kcal
Tłuszcz30 g
Sód91 mg
Węglowodany13 g
Białko6 g
Fosfor146 mg
Potas362 mg
Zawartość płynów136 ml

Wskazówki

Umyj kapustę włoską i usuń łodygę. Posiekaj kapustę włoską i gotuj we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Odlej wodę i przepłucz kapustę zimną wodą (im zimniejsza woda, tym zieleńsza kapusta), a następnie dokładnie osusz.

Posiekaj drobno cebule i gotuj na parze z 30 g masła, aż staną się półprzezroczyste.

Dodaj śmietanę kremówkę i mleko, zagotuj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodaj kapustę włoską i gotuj przez 1 minutę. Zagęść odrobiną puree ziemniaczanego w proszku do smaku.

Lekko obsmaż 50 g masła w małym rondlu. Dodaj posiekane orzechy włoskie i podaj z puree.

Porady żywieniowe

Dla urozmaicenia wypróbuj niniejszy przepis z białą kapustą lub zwiększ ilość puree ziemniaczanego. Oczywiście nie zapomnij odpowiednio namoczyć składników, aby obniżyć zawartość potasu.