Przepisy

Składniki (4 Porcje)

Jedna forma do tarty o średnicy 23 cm (3-4 porcje)  

Ciasto:

  • 200 g mąki typu 550
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g zmrożonego masła
  • 60 g lodowatej wody
  • 1 łyżka octu winnego  

Dodatki:

  • ½ małej czerwonej dyni kuri (450 g miąższu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • Sól
  • Pieprz  

Wypełnienie:

  • świeży tymianek (2 gałązki)
  • 100 g świeżego sera koziego (45% FDM)
  • 3 jaja (rozmiar L)
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cayenne  
  • 20 g niesolonych pistacji

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie619 kcal
Tłuszcz39 g
Sód232 mg
Węglowodany52 g
Białko17 g
Fosfor292 mg
Potas557 mg
Zawartość płynów182 ml

Wskazówki

Zmieszaj mąkę z ½ łyżeczki soli, a następnie dodaj wiórki masła. Dokładnie rozdrobnij w palcach, aby pozbyć się grubych kawałków masła.

Dodaj ocet winny i wodę. Krótko mieszaj i wyrabiaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

Uformuj kulkę i odstaw do lodówki na 30-60 minut.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Obierz czerwoną dynię kuri, usuń z wnętrza nasiona wraz z włóknistym miąższem i pokrój twardy miąższ (ok. 450 g) na cienkie plastry.

Zmieszaj oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz w misce, dodaj plastry dyni i dokładnie wymieszaj z otrzymaną marynatą. Następnie ułóż plastry na formie pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmij z piekarnika i odstaw formę do pieczenia do ostygnięcia.

Nasmaruj formę do tarty masłem i rozwałkuj na cienko zimne ciasto na quiche umieszczone między dwoma warstwami papieru do pieczenia. Wyłóż formę ciastem, kilkukrotnie wbij widelec w ciasto i przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Pokryj suchymi nasionami strączkowymi lub fasolką do pieczenia, aby zapobiec wyrośnięciu ciasta.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i wstępnie opiecz podstawę na środkowej półce przez 15 minut. Następnie wyjmij papier do pieczenia wraz z nasionami strączkowymi i/lub fasolką do pieczenia i piecz przez kolejnych 10 minut.

Zerwij listki z gałązki tymianku i posiekaj. Zmiksuj świeży ser kozi i jaja, aby uzyskać gładki krem. Dopraw do smaku tymiankiem, solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne.

Wlej krem na wstępnie upieczoną bazę quiche i wyłóż plastry dyni.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz quiche na środkowej półce przez około 20 minut, aż krem stwardnieje i lekko zbrązowieje. Wyjmij quiche z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.

Grubo pokrój pistacje i udekoruj quiche przed podaniem.