Przepisy

Składniki (16 Porcje)

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru kryształ
  • 7 łyżek mąki
  • 1 saszetka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 150 g dżemu malinowego
  • 100 cukru pudru
  • 4 żółtek jaj
  • 250 g margaryny
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 100 g stopionej ciemnej czekolady
  • 1 łyżka rumu
  • 50 g zgniecionych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie328 kcal
Tłuszcz21 g
Sód178 mg
Węglowodany28 g
Białko6 g
Fosfor205 mg
Potas184 mg
Zawartość płynów31 ml

Wskazówki

Ubijaj żółtka jajek z dwoma trzecimi cukru, aż do uzyskania białego koloru i kremowej konsystencji. Korzystając z trzepaczki elektrycznej ustawionej na pełną moc, potrwa to 3–4 minuty. Ubij białka jajek na sztywną pianę, dodając na koniec pozostałą ilość cukru.
Dodaj jedną trzecią do żółtek z cukrem, ale nie mieszaj. Przesiej jedną trzecią mąki (aby uniknąć grudek) i dodaj ją na wierzch, a następnie ostrożnie wymieszaj. Dodaj pozostałą ilość białka i mąki w taki sam sposób, w dwóch etapach.
Posmaruj margaryną dużą tortownicę i posyp mąką (lub wyłóż papierem do pieczenia). Rozłóż równo otrzymaną mieszankę. Piecz w piecu rozgrzanym do temperatury 180°C (165°C w przypadku pieca konwekcyjnego) przez ok. 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp górną warstwę niewielką ilością mąki. Następnie wyjmij zawartość na deskę do krojenia (zdejmij papier, jeżeli go użyto) i zwiń. Owiń ciasto w papier lub ściereczkę i poczekaj, aż ostygnie. Następnie ostrożnie rozwiń ciasto, nałóż cienką warstwę dżemu i rozsmaruj (jeśli jest zbyt gruba, możesz rozcieńczyć ją odrobiną likieru).
Zmieszaj cukier puder z żółtkami jaj i gotuj na parze, aż do uzyskania kremowej konsystencji, po czym odstaw do ostygnięcia. Najpierw ubij samą margarynę, a następnie z cukrem waniliowym, aż ulegnie spienieniu. Najpierw ostrożnie stop czekoladę, a w drugiej kolejności stopniowo dodawaj schłodzoną mieszankę jaj z cukrem. Na końcu dodaj rum i wymieszaj.
Gdy dżem dostatecznie stężeje po nałożeniu na ciasto, równomiernie rozsmaruj dwie trzecie otrzymanego kremu i dosyp zgniecione orzechy włoskie oraz rodzynki (po zamoczeniu w wodzie i osuszeniu). Dokładnie zwiń ciasto i nałóż pozostałą ilość kremu.
Stwórz wzór na cieście, korzystając z widelca. Ciasto można udekorować także pokrojonymi migdałami, prażonymi orzechami włoskimi, startym kokosem lub figurkami z marcepanu. Przed podaniem odstaw do lodówki, aby ułatwić krojenie.

Porady żywieniowe

Aby zmniejszyć ilość fosforu, proszek do pieczenia można zastąpić sodą do pieczenia.