Przepisy

Składniki (6 Porcje)

  • 6 solonych śledzi
  • 2 piklowane korniszony (duże)
  • 1 cebula (duża)
  • 2 łyżeczki musztardy (pikantnej)
  • 1 łyżka kaparów
  • 250 ml octu
  • 200 ml wytrawnego wina białego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku (całe)
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 cebule (pokrojone w krążki)

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie239 kcal
Tłuszcz18 g
Sód345 mg
Węglowodany949 g
Białko19 g
Fosfor261 mg
Potas431 mg
Zawartość płynów89 ml

Wskazówki

Umieść solone śledzie na noc w wodzie.

Następnego dnia osusz śledzie i usuń ości. Pokrój piklowane korniszony i cebulę w drobne plasterki. Wypełnij wnętrze filetów musztardą, dodaj plasterki piklowanych korniszonów i cebuli oraz kapary, a następnie zwiń i zepnij  wykałaczką.

Wlej ocet i białe wino do rondla, dodaj liście laurowe, czosnek i ziarenka pieprzu.

Doprowadź do wrzenia i odłóż na 10 minut.

Umieść rolmopsy w zamykanym naczyniu (słoiku), przykryj krążkami cebuli i zalej schłodzonym wywarem. Pozostaw rolmopsy w takiej postaci na co najmniej trzy dni.

Podawaj w postaci zwiniętej lub rozwiniętej.