Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 1 mała sałata lodowa
  • 100 g marchewek
  • 100 g ziaren kukurydzy (w puszce)
  • 2 zielone cebulki
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy
  • odrobina soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 pęczek rzeżuchy

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie155 kcal
Tłuszcz11 g
Sód150 mg
Węglowodany11 g
Białko3 g
Fosfor61 mg
Potas427 mg
Zawartość płynów174 ml

Wskazówki

Umyj sałatę, pokrój ją na ćwiartki, usuń twardą część i pokrój każdą z ćwiartek w paski. Umyj, obierz i pokrój marchewki na małe paski lub plasterki, a następnie mocz je przez co najmniej dwie godziny. Odcedź kukurydzę.

Umyj zielone cebulki, pokrój białe i zielone części w cienkie krążki. Umyj i przekrój pomidory koktajlowe na pół. Umieść całość w salaterce.

Dokładnie wymieszaj sok z cytryny, ocet balsamiczny, oba rodzaje oleju i musztardę. Przypraw. Posiekaj rzeżuchę i zmieszaj 2/3 całkowitej ilości z sosem. Polej sałatkę sosem i udekoruj górną warstwę resztą rzeżuchy.