Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 3 główki cykorii
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki pestek dyni

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego (3,5% tłuszczu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki łagodnej musztardy (18 g)
  • Szczypta soli i pieprzu

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie176 kcal
Tłuszcz9 g
Sód131 mg
Węglowodany17 g
Białko5 g
Fosfor110 mg
Potas418 mg
Zawartość płynów199 ml

Wskazówki

Przekrój główki cykorii na pół. Usuń głąby o gorzkim smaku. Następnie pokrój główki w poprzek, aby uzyskać paski o długości ok. 1,5 cm. Obierz jabłko i usuń ogryzek. Najpierw pokrój jabłko w ćwiartki, a następnie w poprzek, aby otrzymać cienkie plastry. Obierz pomarańczę ze skóry, usuń grubą, białą błonę i pokrój pomarańczę. W celu przygotowania sosu wymieszaj jogurt naturalny z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem. Wlej sos do sałatki i delikatnie wymieszaj. Posyp z wierzchu pestkami dyni.

Porady żywieniowe

Z racji gorzkawego posmaku cykoria dobrze komponuje się ze słodko-gorzkimi owocami takimi jak pomarańcze i jabłka. Jeżeli cykoria będzie dla Ciebie zbyt gorzka, przepłucz liście w letniej wodzie. Pozwoli to zmniejszyć gorycz, nie wpływając na chrupkość. Jednocześnie nieznacznie zmniejszy się zawartość potasu.