Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 100 g sałaty masłowej
  • 50 g roszpunki warzywnej
  • 100 g ogórka
  • 50 g truskawek
  • Sos do sałatki:
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • Odrobina soli
  • Odrobina pieprzu

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie126 kcal
Tłuszcz11 g
Sód82 mg
Węglowodany6 g
Białko1 g
Fosfor27 mg
Potas225 mg
Zawartość płynów87 ml

Wskazówki

Oczyść sałatę i przygotuj do spożycia.
Pokrój ogórka na cienkie plasterki.
Umyj truskawki, oczyść i pokrój na małe kawałki (na cztery lub osiem części).
W celu przygotowania sosu drobno posiekaj szalotkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Podawaj sałatkę w małych miskach, przybraną truskawkami i skropioną sosem.

 

Porady żywieniowe

Sałatka smakuje wyśmienicie także z malinami lub jagodami zamiast truskawek.