Przepisy

Składniki (2 Porcje)

  • 2 filety z łososia ze skórą (ok. 150 g na osobę)
  • 2 cykorie sałatowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny, zależnie od preferencji

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie453 kcal
Tłuszcz35 g
Sód248 mg
Węglowodany4 g
Białko32 g
Fosfor383 mg
Potas845 mg
Zawartość płynów214 ml

Wskazówki

Umyj cykorię sałatową i przekrój wzdłuż na cztery części. W razie potrzeby usuń twardą łodygę znajdującą się pośrodku. Obsmaż ćwiartki cykorii na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek na wolnym ogniu, aż nabiorą żółto-złotego koloru i staną się stosunkowo miękkie.

Lekko dopraw filety z łososia solą i pieprzem, obsmaż na drugiej patelni skórą skierowaną do dołu, z odrobiną oliwy , a następnie zmniejsz temperaturę.

Smaż filety bez przewracania na drugą stronę, aż będą gotowe (w zależności od grubości). W ten sposób w miejscu skóry powstanie lekka skorupka, a  druga strona będzie lekko ugotowana. Ryba pozostanie soczysta, a w idealnej sytuacji będzie mieć lekko półprzezroczysty środek. Ułóż 4 ćwiartki cykorii włoskiej i po jednym filecie z łososia na talerzu. W zależności od preferencji skrop cykorię odrobiną oliwy z oliwek, a łososia sokiem z cytryny.

Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Porady żywieniowe

Dokładnie namocz pokrojoną cykorię sałatową przed smażeniem, aby zmniejszyć ilość potasu. Pozostaw do oschnięcia lub osusz ręcznikiem przed umieszczeniem na patelni.

W zależności od preferencji możesz doprawić cykorię włoską odrobiną octu balsamicznego przy układaniu na talerzu. Lekko słodki smak bardzo dobrze komponuje się z potrawą.