Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 1 kg karpia (świeży, w całości)
  • 150 g stopionego masła

błękitny sos:

  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • plasterki cytryny
  • 1/8 l octu winnego (125 ml)
  • 5 łyżek białego wina (50 ml)
  • 1 łyżeczka cukru
  • stopione masło
  • pietruszka do dekoracji (15 g)


Danie dodatkowe:

  • 800 g ziemniaków (najlepiej twardych) pokrojonych w kostkę, namoczonych i ugotowanych

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie833 kcal
Tłuszcz51 g
Sód348 mg
Węglowodany41 g
Białko48 g
Fosfor785 mg
Potas1,810 mg
Zawartość płynów660 ml

Wskazówki

Przygotuj błękitny bulion ze wszystkich składników, gotując je w dużym garnku przez 15 minut. Umieść umytą rybę w gorącym bulionie. Zmniejsz ogień i pozwól, aby ryba nabrała aromatu. Czas przygotowania wynosi ok 30–40 minut. Wyjmij rybę z bulionu i umieść ją na rozgrzanej tacce. Wylej na rybę stopione masło i udekoruj pietruszką oraz plasterkami cytryny. Przygotuj ziemniaki zgodnie z przyjętymi zasadami. Posłużą one jako danie dodatkowe.