Przepisy

Składniki (3 Porcje)

  • 240 g udźca wieprzowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 4 cebule

Marynata do mięsa:

  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka werbeny

Marynata do cukinii:

  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mokka białego pieprzu
  • szczypta czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie580 kcal
Tłuszcz32 g
Sód140 mg
Węglowodany13 g
Białko61 g
Fosfor412 mg
Potas949 mg
Zawartość płynów311 ml

Wskazówki

Aby przygotować marynatę, wymieszaj dokładnie składniki z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie pokrój mięso na spore kawałki. Wlej marynatę do dwóch misek po połowie, następnie włóż wieprzowinę do jednej, a kurczaka do drugiej. Polej obie porcje mięsa oliwa z oliwek, tak aby były całkowicie zalane, a następnie dokładnie wymieszaj, żeby marynata dostała się do wszystkich części mięsa. Przykryj folią i odstaw do lodówki na jeden dzień.
Pokrój cukinię w plastry o grubości palca, a następnie podziel je na ćwiartki. Posyp kawałki cukinii przyprawami, polej odrobiną oliwy z oliwek, przykryj i także odstaw na jeden dzień. Pokrój cebule w ósemki, aby umieścić je na szaszłyku. Kawałki cebuli można tez poprzekrawać na pól.
Umieść na patyku do szaszłyka lub metalowym rożnie najpierw cebule, potem mięso i cukinie. Powtórz te kolejność jeszcze dwa razy. Gotowe szaszłyki opiekaj na grillu lub w piecu, aż się zarumienią.