Przepisy

Składniki (6 Porcje)

  • 400 g kiszonej kapusty (lub marynowanej). odcedzonej i pokrojonej w 2- lub 3-centymetrowe kawalki
  • 150 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml kwaśnej śmietany (40% tłuszczu)

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie264 kcal
Tłuszcz24 g
Sód560 mg
Węglowodany5 g
Białko8 g
Fosfor83 mg
Potas272 mg
Zawartość płynów288 ml

Wskazówki

Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebule, aż stanie się miękka. Dodaj kapustę i smaż, mieszając. Dodaj mąkę i smaż jeszcze przez ok. 2–3 minuty. Odstaw patelnię z ognia i dodaj paprykę. Polej 300 ml wody i mieszaj do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodaj 800 ml wody i gotuj przez 15–20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie dodaj plasterki kiełbasy i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta będzie miękka. Wlej 200 ml zupy do śmietany, wymieszaj, wlej do pozostałej zupy i zagotuj. Dodaj pieprz i sól dla smaku oraz szczyptę cukru, w zależności od upodobań.

Porady żywieniowe

Jeśli lubisz intensywne smaki dodaj odrobinę aromatycznych przypraw. np. kolendrę i/lub ziarna gorczycy.